STRES – CNS – PRETRENIRANOST – NESANICA – KOFEIN

– Da li ću stići da spremim ispit kako bi trebalo?

– Da li ću imati novac za svakodnevne dadžbine do sledeće plate?

– Kako da nadoknadim trening na koji nisam otišao? (Moram da mi ne bi opao biceps).

– Ispala su mi dva zrnca pirinča iz činije, neću uneti dovoljno makrosa koje mi je trener/nutricionista kroz plan ishrane prepisao.?

Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se borimo u glavi svakog dana. Prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti se često izlažemo raznim naporima na fizičkom planu, dok u većoj meri opterećujemo psihu. Naše telo i centralni nervni sistem (CNS) konstantno bivaju napadani od strane stresa. Kako nas muče misli, pa se još kidamo na treningu, gruvamo kofein i loše spavamo, sebe izlažemo upadanju u začarani krug iz koga se teško vadi, ukoliko se ne preduzmu neke mere. Kao neko koje prošao ovu fazu i gurao (testirao) svoje telo do krajnjih granica izdržljivosti, preneću vam svoje iskustvo.

– STRES

Stres ili hormon stresa (kortizol) se luči u kori nadbubrežnih žlezda. Svaki put kada smo pod nekom vrstom stresa kortizol se oslobađa u krvotok. Bitnije uloge su mu: odlaganje glikogena u jetri, regulisanje šećera (glukoze) u krvi, kao i uloga u formiranju krvnih ćelija i aktivnosti mišića. Visoki i učestali nivoi kortizola remete normalno funkcionisanje organizma. Visoki nivoi kortizola će onemogućiti da ćelije dobijaju vitamin B1 i magnezijum, koji daju energiju i potpomažu oporavak organizma. Zaključak, visok nivo kortizola je jako loš po nas. To što nismo platili struju ili položili ispit će nas pritiskati i jako uticati na povišeno lučenje kortizola.

– PRETRENIRANOST

Jedan od uticaja na učestale i visoke nivoe kortizola jesu treninzi sa volumenom/intenzitetom/frekvencijom koji nisu pravilno dozirani i premašuju naše mogućnosti i mogućnosti organizma da se od tih trauma oporavi. Zato je jedna od najčešćih floskula da „mišići rastu kada odmaraju“ jako tačna. Za pravilno doziran trening i oporavak je potrebno da se posavetujete sa trenerom kako ne biste na svoju ruku radili i dozirali nešto oko čega niste stručni. Mlađi ja sam radio preko 20 setova vežbi po treningu i nisam bio toliko iscrpljen, dok bih sada, kada sam mnogo iskusniji to radio sa dosta manjom brojkom, a ujedno bio u raspadu od umora. Samim tim bi trebalo da se dovoljno odmori grupa mišića na kojoj sam radio kako bih je opet „stresirao“.

– KOFEIN (PREWORKOUT)

Dugoročna izloženost stresu i konstantan i nepravilno doziran trening će vas dovesti u stanje gde ćete se osećati umorno i tromo i nećete moći da funkcionišete bez nekog „boost-a“, a to je najčešće kofein. Kofein (kafa) ili preworkout (koji ima velike doze kofeina) će vam pomoći da se razbudite i malo mrdnete sa mrtve tačke, nekako odradite trening i ponovo vas vratiti u stanje iscrpljenosti. Razlog je povećanje nivoa adrenalina. Kako je unos kofeina veliki i konstantan, biće vam potrebno dosta vode kako biste održali organizam hidriranim. Samim tim ćete stalno potezati za šoljicom kafe ili energetskim pićem kako biste normalno funkcionisali. Primera radi, ukoliko ste popili espreso, u vašem organizmu će 6 sati nakon konzumacije ostati polovina doze kofeina, odnosno oko 30-40 miligrama. Kako je period ostanka kofeina u organizmu dug, vrlo je verovatno da noću nećete moći da zaspite iako ste jako umorni. Druga verovatnoća je da ćete se buditi više puta u toku noći i da ćete se ujutru osećati jako umorno i neispavano.

Pa da sumiramo.

Duži vremenski period pod konstantnim fizičkim i psihičkim stresom, velike doze kofeina i nesanica, sve to predstavlja jedan začaran krug. Jedno uslovljava drugo i potrebno je raditi na rešavanju uzroka celokupnog problema. Kako ovaj tekst pišem iz svog iskustva, gde sam sebe forsirao što svesno, što ne, do krajnjih granica, mogu vam reći da je ovo jako teško stanje.? Simptomi su svakodnevni, a na ljude koji vole da treniraju ili žive od toga, može dosta uticati. Na sebi sam primetio da mi je glikogen prazan iako sam ishranu vodio baš kako treba. Vaskularnost je bila minimalna ili je nije bilo (sem u toku treninga), a čvrstina mišića baš mala. Jedva bih se uspavao, a budio sam se sigurno 3-4 puta u toku noći. Jedan od propratnih faktora je i promena, odnosno povremeno nizak libido.

Neke od metoda koje mogu pomoći u rešavanju problema su sledeće. Kofein, ukoliko ne možete bez kafe npr, uzimate u jutarnjim časovima i truditi se da popodne i veče budu bez njega. Sat vremena pre sna ostaviti telefon/kompjuter jer emituju svetlost koja vas održava budnim. Zamena za to je čitanje neke knjige ili lagana šetnja. Druga metoda je duboko disanje ili meditacija koja će vas u velikoj meri umiriti i pomoći da lakše zaspite. Još jedna stvar, (koju sam želeo, ali nisam probao) je korišćenje ASHWAGANDE, koja može pomoći u regulaciji hormona i smanjenju stresa. Prvenstveno bih svakome predložio da sve svoje probleme ne rešavate odjednom, već da se posvetite jednom, krucijalnom problemu, ukoliko je to moguće. Kada rešite ono što vas najviše pritiska, ostale probleme ćete dosta lakše rešiti. Idite u prirodu, na neki odmor. Koje god to selo ili banja bili, šta možete priuštiti. Što dalje od grada, buke, brzog života i jurnjave. Ukoliko su vam finansije problem, šetajte parkovima i držite drage ljude što bliže sebi. Na kraju bih vam preporučio da iskoristite stres kao „gorivo“ za trening, umesto kofeina. ?

Za više saveta, možete me zapratiti na instagramu⬇️

instagram.com/dzoni.fit


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *